maanantai 7. elokuuta 2017

Koko Kenia odottaa vaaleja

Huomenna tiistaina on suuri päivä, sillä Keniassa valitaan maalle uusi presidentti. Toki samalla valitaan senaattorit ja kansanedustajat sekä maakuntiin kuvernöörit ja maakuntahallinnon edustajat, mutta huomion keskipisteessä on istuvan presidentin Uhuru Kenyattan ja oppositiojohtaja Raila Odingan kamppailu presidentin tehtävästä.

Vuoden 2007 vaalit eivät Keniassa sujuneet hyvin ja vaalien jälkeisissä levottomuuksissa kuoli arviolta 1300 ihmistä ja yli puoli miljoonaa ihmistä joutui jättämään kotinsa. Tämä kaikki on vielä hyvässä muistissa, joten huomisia vaaleja odotetaan ehkä jopa pelonsekaisin tuntein. Lisämausteen "vaalihuumaan" tuo maakuntahallinto, sillä vaikka nyt onkin toinen kerta kun valitaan kuvernöörit ja maakuntahallinnon edustajat, mutta ehkä silti vasta ensimmäinen kerta kun tiedetään erityisesti kuvernöörin vastuu ja valta oman maakuntansa kehittämisestä ja resurssien käytöstä, joten maakuntahallinnon paikoistakin käydään kovaa kilpailua.

Äänestyspaikat (40 883) avautuvat ympäri Keniaa aamulla kello kuudelta ja ovat auki niin kauan että viimeinenkin ennen klo 17 jonoon tullut äänestäjä saa annettua äänensä. Rekisteröityneitä äänestäjiä on yli 19 miljoonaa joten melkoisen isosta urakasta on kysymys. Vaalien voittajat selviävät viimeistään seitsemän päivän kuluessa, mutta äänestysaluekohtaisia tuloksia odotellaan tiistai-illasta alkaen eli jännittäviä päiviä edessä täällä Keniassa.

Pyrin osaltani seuraamaan äänestyksen etenemistä ja päivittämään tilannetta ja toivon, kuten suurin osa kenialaisista, rauhallisia ja rehtejä vaaleja.